Yerden Isıtma Sistemlerinin Havası Nasıl Alınır?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Yerden Isıtma Sistemlerinin Havası Nasıl Alınır

İstenilen ölçüde verimli bir ısınma alınamıyorsa yerden ısınma sisteminde hava yapma ihtimali üzerinde durulması bir seçenek olabilir. Böyle bir durumda yerden ısıtma sisteminin havasını almak gerekir.

Yerden ısıtma sisteminin havasını almak radyatör sisteminin havasını almak arasında benzerlik göstermektedir. Bu durumda yapılacak işlemler sırasıyla şöyledir;

  • Kolektörlerde bulunan purjörler gevşetilerek su gelmesi sağlanır. Suyun gelişi havanın çıkışından sonra olacaktır. Bu nedenle suyun gelmesi beklenmelidir.
  • Banyoda yer alan havlupan üzerindeki hava alınabilecek tapalar gevşetilerek, dışarıya hava çıkışı sağlanır.
  • Son olarak havası alınmak üzere kombi üzerinde yer alan purijörler gevşetilir.
  • Yapılacak bu işlemlerin ardından ısınma sorunu hala yaşanıyorsa yerden ısıtma tesisat temizliği yaptırmak gerekir.

Yerden ısıtma sistemi temizliği, tesisat içinde kimyasal bir madde kullanarak, boruların içinde toplanan sistemdeki çamurları, bakteri, yosun kireç vb. atıkları, tek tek, bütün sistemi basınçlı su ile yıkama yaparak dışarı atma olayıdır.

Söz konusu işlem işin uzmanı kişiler tarafından ve profesyonel tesisat temizleme makinesi ile yapılmalıdır. Yerden ısıtma zemininde yer alan borular hemen hemen tüm daireyi dolaşarak dağıtıcı olan kolektöre tekrar geri döner.

Kolektör cihazı genellikle kombinin altında yer alan mavi, kırmızı hortumlardan ve vanalardan oluşan parçalardan oluşur. Kolektör kazandan ve kombiden gelen sıcak suyun hatlara dağıtılmasını sağlayan ve odalara dağıtılan sıcak suyun soğuyarak tekrar gelmesiyle aynı parça olan kolektör tarafından kombiye göndererek işlemin devamını sağlar.

Aynı zamanda taban kısmında meydana gelen havanın kolektöre aktarılarak, havayı atmayı da sağlamaktadır. Kolektörün ısısında oluşabilecek soğuma hava probleminin olmasına işarettir. 

Bu durumda kolektör üzerinde yer alan purjör deliklerinin hava atma tabalarından hava çıkışı yapılmalıdır. Hava bitene kadar ve suyun akışı sağlanana kadar bu işlem yapılır.

Yerden ısıtma sistem temizliği nasıl yapılır öğrenmek için buraya tıklayın.

Hava yerine su gelmesi halinde 5-10 saniye kadar su akıtmaya devam edilerek yerden ısıtma sisteminde havanın olmadığı ortaya çıkmış olur. Bu şekilde yerden ısıtma sistemini havası alınırken bu işlemde havanın çıkışı sağlanır.

Isınmanın yeterince sağlanamaması halinde ise yerden ısıtma sistemi temizliği yapmanın en doğru karar olacaktır.  Yapılacak sistem temizliği tasarruf sağlarken aynı zamanda ısıdan istenilen verimi alır.

Yerden Isıtma

Yerden Isıtma Sistemi Yakıt Tasarrufu

Yerden ısıtma ve petekli kaloriferle ısınma arasındaki değerleri aşağıda verilen örnek olaydan daha iyi biçimde anlayabilirsiniz.

Yer : İstanbul

Ev Bilgileri : Çok Katlı Apartman

Daire Bilgileri : Kuzey Cephe – Ara Kat

Kat Yüksekliği : 3 ,2 M

Alan : 105 M²

Durum : İzolasyonlu Korumalı

Isıtma İçin Kullanılan Cihaz : Demirdöküm 24 Kw Nitron Hermetik Kombi

Bu durumda İstanbul’daki bir dairenin ısıtılması için gereken yaklaşık kalori değeri 35 Kchal/m³ tür. Dairenin ısı kaybı ise; 105 x 3,2x35 = 11,760 Kchal/h ise 11,760 / 862 = 13,642 KW/h’tir.

Aşağıdaki hesaplarda kullanım sıcak suyu için gereken ısıl değer ihmal edilmiştir.

Demir Döküm AR-GE Departmanının Nitron kombi için 11 KW ısıl yükte, çalışma rejimlerine göre tükettiği doğalgaz değerleri şöyledir;

Petekli kalorifer için (Rejim 80-70) : 1,252 m³/h

Yerden Isıtma için (Rejim 60-50) : 0,70 m³/h

Sistemlere Göre Yıllık Harcanan Doğalgaz Miktarı

Petekli Sistem : 1800 Saat/Yıl X 1,252 M³/H = 2253,6 M³ Doğalgaz/Yıl

Yerden Isıtma Sistemi : 2640 Saat/Yıl X 0,70 M³/H = 1848 M³ Doğalgaz/Yıl

Doğalgaz Metreküp Bedelinin 0,9 Ytl Olduğu Kabul Edilirse

Yıllık Yakıt Giderleri

Petekli Sistem : 2253,6 X 0,9 = 2.027ytl / Yıl

Yerden Isıtma Sistemi : 1848 X 0,9 = 1.663 Ytl / Yıl

Yerden ısıtma sisteminin yapısı gereği açılıp – kapatılması halinde diğer ısınma sistemlerine göre erken, kendi içinde ise geç tepki vereceği ortadadır. Halk arasında yerden ısıtmalı sistemin hiç kapatılmamasına istinaden çok fazla fatura ödemeyeceklerine inanmaktadırlar.

Yapılan hesaplarda ortaya çıkan sonuçlara göre yerden ısıtma sistemi kışın 6 aylık dönemde petekli sistemin iki katına yakın çalıştırılmasına karşın yıllık %20 lere varan tasarruf sağlamıştır.

Hesaplarda yerden ısıtma için rejim 50-60 alınarak yakıt gideri ortaya çıkmıştır.  Real olarak 50-30 dolaylarında sınırlanacağından ve cihazda bu rejim saatte yaklaşık 0,70 yakmanın ötesinde daha az yakacaktır.

Kış boyunca hiç kapatılmayacak yerden ısıtma sisteminin daha az yakacağı ortaya çıkacaktır.  Alüminyum olması döşeme altında olmaması nedeniyle ısınma hemen hissedilir boyuttadır.

Düşük sıcaklıkta bile gerekli konfor ve kolaylığı sağlar. Yıllık ısınma masraflarında hemen hemen %20 varan miktarlarda tasarruf etmeyi sağlarken doğaya karbon salımını en aza düşürerek doğaya katkıda bulunur.

Umarım faydalı bir makale olmuştur deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak iletebilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ