Musluktan Su Az Akıyor, Sebebi Nedir?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Musluktan Su Az Akıyor

Özellikle yaz aylarında çağrı merkezimize gelen “musluktan su az akıyor, sebebi nedir?” sorusunu sizler içi cevaplamaya çalışacağız.

Genellikle ya da dönemsel olarak musluklarınızdan şebeke suyunuz az gelebileceği gibi, sıcak suyu temin ettiğiniz kalorifer kazanı ve güneş enerjisinden de kesik kesik akmalar meydana gelebilir. 

Her sistemin kendine özgü farklı nedenleri vardır. Bu makalemizde sırasıyla hepsini inceleyeceğiz.

Şebeke Suyu Az Akıyor, Çözümü Nedir?

Şebeke suyunun az gelmesinin iki ana sebebi vardır. Kirece bağlı olarak tıkanıklar ve basınç yetersizliği. Özellikle kalsiyum ve mineral bakımından zengin olan doğal kaynak sularında kirece bağlı korozyon oluşumu sık görülmektedir.

Sert su tıkanıklıklara sebep olurken, suyun kesik kesik akmasına yada hiç akmamasına neden olur. Diğer yandan toplu konutlarda ve yüksek katlı binalarda su basıncı yetersiz kalabilir.

Su basıncının yetersiz kaldığı noktalarda yine su, ya hiç akmaz ya da kesik kesik aktığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda alt katta birisi suyu açtıysa üst taraflarda su miktarı azalma gösterir.

Korozyon Oluşumu

Türkiye Su Haritası

Su, çökelti oluşturabilecek maddeler oluşturuyorsa sert su olarak tanımlanır. Kalsiyum, magnezyum ve ağır metalli iyonlar içerir. Türkiye su haritasına baktığımızda suların çoğunlukla sert su olduğunu görüyoruz.

Mutfak kullanımı, sulama, banyo ve wc’lerde set su kullanıldığında makinelerde arızalar, tesisat hatlarında tıkanmalar meydana gelebilir. Su damlayan yerlere dikkatli baktığınızda beyaz, kireçli ve hatta pas renginde izlere denk gelebilirsiniz.

Tıkanan boru hatlarından su dolaşımı yavaşlar.  Su akışı yetersiz olduğu için, çeşmeyi açtığınızda az su akabilir ya da hiç akmayabilir. Kireçli Su Isıtma Sisteminizi Nasıl Etkiler öğrenmek için buraya tıklayınız.

Korozyon oluşumunu engellemek için su arıtma cihazları kullanabilirsiniz.

Basınç Yetersiz

Şebeke Suyu Az Akıyor

Büyük şehirlerde şebeke basıncı 5 ila 10 bar arası değişmektedir. Su tüketimi arttıkça basınç azalabilir. Gündüz 5 bar gelen su gece 10 bara kadar çıkabilir.

Su ile çalışan bulaşık makinesi, çamaşır makinası gibi cihazlarda 3 bar basınç yeterli olmaktadır. Fakat yüksek katlı binalarda ya da toplu konutlarda su basıncı yetersiz kalabilir.

Dolayısıyla su az akar ya da kesik kesik gelir. Bu gibi durumların yaşanmasını önlemek için su basıncını hidrofor kullanarak arttırabilirsiniz. Hidroforlar suyu basınçlandıran cihazlardır.

Müstakil ev, bağ evleri, köy evleri gibi tek katlı konutlarda da su basıncı yetersiz kalabilir. Kuyu suyu ya da şebeke suyunu basınçlandırmak için yine hidrofor kullanılması gerekmektedir.

Hidrofor satın almak için buraya tıklayınız.

Güneş Enerjisinden Sıcak Su Az Akıyor, Çözümü Nedir?

Güneş Enerjisinden Su Az Akıyor

Sıcak su basıncı soğuk su basıncına göre daha düşüktür dolayısıyla ılık su elde etmek için hem sıcak su hem soğuk su musluğunu açtığınızda gelen su soğuksa sıcak su basıncınız az demektir.

Diğer yandan güneş enerjisine yakın olan konutlara sıcak su kolay ulaşırken, uzakta kalan konuta sıcak su ulaşmakta zorluk çeker. Buradan yola çıkarak güneş enerjisinden gelen su basıncı yetersiz diyebiliriz.

Sıcak su basıncını arttırmak için güneş enerjisi hidroforu kullanmanız gerekmektedir. Böylece sıcak su ve soğuk su basıncı eşitlenir.

Sıcak su hidroforu almak için tıklayınız.

Kombi, Kalorifer Kazanı Sıcak Su Vermiyor, Çözümü Nedir?

Kış aylarında en çok karşılaştığımız ikinci sorunda bu. “Kombi çalışıyor ama sıcak su vermiyor!”

Tıkanık boru hatları, eşanjör kirliliği ile kombi yada kazan ısıttığı sıcak suyu veremez.

Tesisat Temizliği Yaptırınız!

Tesisat Temizliği

Sert, kireçli suyun oluşturduğu çöküntüler zamanla tesisat içinde birikerek korozyon oluşturur. Özellikle buharlaşmanın fazla olduğu sıcak su tesisat hatlarında bakteri plağı, çamur, hışır, pas birikintisi suyun akışını engeller. Su akışının yetersiz olması, tesisat hattında verimsizleşmeleri meydana getirir.

Rutin tesisat temizliği en geç 2 yılda bir yapılmalıdır.  Tesisat Temizliğinde Püf Noktaları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tesisat temizliği,  petek temizleme makine ve kimyasalları ile profesyonel ustalar tarafından yapılmalıdır. Ustalarımızla iletişime geçerek tesisat temizliği yaptırabilirsiniz.

Ustalarımız ile iletişime geçmek için buraya tıklayınız.

Eşanjör Temizliği

Sert suyun etkilerine maruz kalan bir diğer parçada eşanjörler.  Kombi ve kalorifer kazanlarında kullanılan eşanjörler birbirlerine ısı transfer etmek için kullanılır.

Eşanjörler mekanik yapıları itibariyle içerisinde su akışını sağlamak için ince ve dar kanallı parçalardır. Korozyon bu kanallarda birikerek su akışını engellemektedir. Sıcak su daha çabuk korozyon oluşturur.

Dolayısıyla sıcak su musluğunu açtığınızda su hiç gelmiyor yada kesik kesik geliyorsa tesisat temizliği ile birlikte kombi temizliği ve kazan temizliği yaptırmanız önerilir. Böylece eşanjör gibi hassas malzemelerde temizlenmiş olur.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Bu makalemizde "Musluktan su az akıyor, sebebi nedir?" anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak belirtebilirsiniz.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    Nurten

    5 katlı bir apartmanın en üst katında oturuyorum. aşağıdan biri suyu açınca benim suyum kesiliyo apartman yönetimi gibi bişey olmadı için kendim çözüm arıyorum ne yapabilirim. Yardımcı olur musunuz?

    5 yıl önce

    Profil Resmi

    Kampa Destek

    Merhaba Nurten Hanım. Şuan yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla cevap vereceğim. Eğer su basıncınız azsa orada bir hidrofor kullanmanız gerekir yada mevcut hidroforu değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Eğer su sayacınız apartman girişindeyse hidrofor maliyetiniz biraz artacaktır. Kendi katınızdaysa sıcak su hidroforlarından bir tanesini önerebiliriz. Yaşadığınız probleme daha sağlıklı çözüm bulabilmemiz için 444 5 622 den bizlere ulaşabilir, www.kampa.com.tr'den ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

    5 yıl önce

YORUM YAZ