Merkezi Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Faydalı Bilgiler

4 yıl önce

Merkezi SistemMerkezi ısıtma sistemi site, apartman, kamu binaları, oteller ve hastaneler gibi büyük binalarda ısıtma ve sıcak su temini için yapılan projelere denir. Isı üretimi, dağıtımı bağımsız bölümlerin dışında merkezi olarak projelendirilen merkezi sistem de ısı tüketimi ise bağımsız bölümlerin içinde yapılır.

Merkezi sistem doğalgaz ısıtma yöntemi 3 ana bileşenden oluşur. İlk bileşen kullanılacak akışkanı ısıtmak için yerleştirilen merkezi kazan ve ısıtıcıdır.

Isıtılmış akışkanın dağıtımı için yerleştirilen boru tesisatı ikinci bileşende yer alırken bu sistemde son bileşen ısıyı ortam havasına transfer için kurulan radyatörleri içerir. Radyatör, ısıyı ortama konveksiyon yöntemiyle ileten bir ısı eşanjörüdür.

Eşanjör yani ısı değiştirici, iki veya daha çok akışkanın ısılarını birbirlerine karıştırmadan aktarmasını sağlayan sisteme denir.

Binalarda radyatörler genellikle duvarlara monte edilir. Ancak radyatör kullanılmadan özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısınma yapılan merkezi ısıtma sistemleri de var.

Tüm sistemler bütün radyatörlere ısının ulaşmasını sağlamak için sistemde suyu dolaştıran bir pompaya sahiptir. Radyatörler odanın en soğuk bölgesine yani ısı kaybının en fazla olduğu bölüme yerleştirilmelidir.

Bu bölümlerde genellikle pencere altlarıdır. Isıtma sistemlerinin asıl amacı, ortamı ve binayı istenen sıcaklıkta tutmak ile dış ortama olan ısı kaybını önlemektir. Isıtma sistemlerin verimli olabilmesi için kayıpları önlemek ve iyi bir yalıtım yaptırmak şarttır.

Apartmanlarda Kombi Mi Merkezi Sistem Mi Tercih Edilmeli?

Apartmanlar da merkezi sistem veya kombi kullanımı birçok özellikleriyle karşılaştırılabilir. Merkezi sistemler yalıtımlı binalarda ve maliyet paylaşımının doğru yapıldığı durumlarda uygun bir yöntemdir.

Merkezi sistem sayesinde her daire istediği sıcaklığa tek bir merkezden ulaşabilir. Bunu yapabilmek için dairelerde sıcaklık ayarı kumandaları bulunur.

Aksi halde her daire için aynı konfor şartı sağlanamaz. Bu durumda ihtiyaçtan daha fazla ısı üretimi yani yakıt tüketimi gerçekleşebilir. Merkezi sistem de diğer bir önemli konu giderlerin paylaşımıdır.

Her daireye aktarılan ısının ölçüldüğü ekipmanlar yerleştirilir. Bu ekipmanlarla düzenli aralıklarla okuma yapılır. Bu sayede tüketim adaletli şekilde paylaştırılabilir. Bunun için yaygın kullanılan ekipmanlar arasında şunlar bulunur;

  • Kalorimetre
  • Isı pay ölçer
  • Kat istasyonları

Merkezi ısıtma sistemlerinde kullanım suyu ısıtmayı sağlamak en önemli problemlerin başında gelir. Bunu çözmek için şu işlemler yapılabilir;

  • Binada bulunan her bir dairenin kendine ait su ısıtma cihazına olmalı
  • Merkezi depolamalı sıcak su hazırlama yapılması
  • Sıcak su hazırlanmasının daire girişlerinde kat istasyonları sayesinde yapılması

Bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları vardı. İzolasyon bulunmayan dairelerde kombi kullanılması halinde ısı kaçışı artar. Bu nedenle kullanıcılar daha fazla fatura ödemek zorunda kalır.

Merkezi sistem bulunan bina ve işyerlerinde ihtiyaç kadar enerji üretimi yapılarak verimli ve güvenli işletim sağlanır. Ayrıca bu sistemde tüm ekipmanların bakım kolaylığı ve uzun ömürlü olması gibi çeşitli avantajları da bulunur. 

Merkezi Sistemde Nasıl Tasarruf Edilebilir?

Merkezi sistem kullanılan bina ve sitelerde tasarruf konusunda yöneticilere büyük görev düşüyor. Merkezi sistem bulunan binalarda tasarruf yapılabilmesi için ısı kaybının giderilmesi konusunda çalışmalar yürütülmeli.

Örneğin, binanızın girişine çift kapı yaptırır ve ısı perdeleri kurdurursanız gelen soğuğu engelleyebilirsiniz. Isının yukarı çıkmasını engellemek için apartman kapıları izoleli yapılmalı. Tesisat boruları açıkta ise tüm boru sistemleri izole ettirilmeli.

Tasarruf çalışmaları kapsamında ısının dışarıya çıkmasını engellemeli. Kombi ve kazan bakımlarını gerekli süreler içinde yaptırmalı. Baca gazı analizi ve gaz ayarı yapılmalı.

Bu bakımların yılda bir kez yaptırılması gerekli. Bakımları ilkbahar mevsiminin bittiği Mayıs ya da Haziran aylarında yaptırmanız daha iyi olur. Tasarruf çalışmaları sayesinde minimum tüketimle maksimum verim elde edersiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ