Merkezi Isıtma Sistemi Hakkında Püf Noktalar

Faydalı Bilgiler

4 yıl önce

Merkezi Isıtma Sistemi

Son yıllarda kullanım miktarı giderek artan merkezi ısıtma sistemi tasarruf ve çevre duyarlılığı konusunda önemli katkılar sağlıyor. Pek çok kişinin tercih ettiği ısıtma sistemi olan merkezi sistem nedir?

Merkezi sistem ısıtma, ısıtma merkezinde üretilen ısının, taşıyıcı bir akışkan aracılığıyla ısıtılması istenilen oda ve ortamlara kurulan ısıtıcılara gönderilmesidir. Merkezi sistem, ısı taşıyan ortamın cinsine göre çeşitli isimler alır.

Merkezi sistem bina veya işyerlerini tek tek bağımsız olarak ısıtıldığı bireysel ısıtma sistemine göre ucuz, sağlıklı, temiz ve modern ısıtma sistemleridir.

Yanma bir tek merkezde sobalara göre daha gelişmiş cihazlarda geliştirildiği için bireysel ısıtmada uygun olmayan düşük kaliteli yakıtların verimli bir şekilde yakılmasına imkan tanır. Yakıtların daha verimli yakılması sayesinde merkezi ısıtma daha ucuz ısınma sağlar.

Merkezi sistemde, ısıtılacak hacim içinde yanma gerçekleşmediği için sobalarda yapılan yanma yakıt taşıma, kül alma, yanış kontrolü gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.

Daha temiz ve rahat bir ısınma sağlayan merkezi sistem, ısıtıcı yüzey sıcaklıkları düşük olduğundan ve bütün hacimler ısıtıldığından sağlıklı ve dengeli bir ısınma elde edilmesine katkı sunar.

Merkez sistem doğalgaz kullanımlarında oda sıcaklıklarını ve yanmayı otomatik olarak kontrol edebilirsiniz. Merkez sistem doğalgaz kullanımında yakıt israfı önler.

Merkezi Isıtma Sistemi Nerelerde Kullanılır?

Merkezi sistem ısıtma yönteminde her binada ayrı ayrı kazan daireleri koymak yerine, bu binaların dışına tesis edilecek bir tek merkezden ısıtma yapılır.

Merkezi ısıtma sistemlerinde petrol ürünleri, biyomas, doğalgaz, kömür ve alternatif enerji kaynakları gibi pek çok enerji kaynakları kullanılabilir. Ancak günümüzde merkezi sistemlerde doğalgaz kullanımı çok yaygındır.

Merkezi sistem bina ve işyerlerinin yanı sıra hastaneler, kışlalar, konut siteleri, üniversite kampüsleri, endüstriyel üretim tesislerinde de uygulanıyor.

Merkezi Isıtma Sisteminin Avantajları

Merkezi Isıtma Sistemi Hakkında

  • Çeşitli enerji kaynaklarını birlikte kullanma imkânı sağlar
  • Bacadan ısı kayıpları çok daha azdır
  • Kazanlar daha az yer kaplar
  • Binalara yakıt ve kül taşıma problemi olmaz
  • Isıtma temiz ve kolaydır.
  • Çevreyi daha az kirletir.
  • İşletme maliyeti daha küçüktür.
  • Otomatik kontrol maliyeti çok daha azdır.
  • Yangın tehlikesi daha azdır
  • Daha sağlıklı ve konforlu bir ısıtma yöntemidir.

Merkezi ısıtma sistemi üç ana kısımdan oluşur;

  • Isı Üretim Merkezi
  • Isı Dağıtım Sistemi
  • Bina Sistemi

· Merkezi Sistem Çalışma Sistemi?

Isının üretildiği birime ısı merkezi denir. Katı, sıvı veya gaz yakıtın yakılması suretiyle, kimyasal enerji ısı enerjisine dönüştürüldü. Bu ısı, ısıtma şebekesinde dolaştırılan suya kazan veya ısıtma kazanı diye adlandırılan makinelerle transfer edilir.

Kazanlar yakıtta bulunan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine dönüştürüp bir ısı taşıyıcı akışkana aktaran elemandır. Kazanların yedekli veya yedeksiz olması işletme şartlarına bağlıdır. Eğer işletme kısa bir süre için bile düşük kapasitede çalışmaya izin vermiyorsa kazanlar yedekli olmalıdır.

Merkezi Sistem Petek Temizliği

Merkezi sistem petek temizliği sadece bir daireye için değil binanın tamamına uygulanması gereken bir işlemdir. Su kireci, ortaya çıktığı zaman ısıyı ilk gördüğü yere yapışır.

Kirecin ilk ısıyı gördüğü yer genellikle kazan bölgesidir. Bu nedenle kireçlenme kazanda başlar. Daha sonra borularda ilerleyen kireç tüm petek sistemine geçer.

Ağır olan kireç parçaları (partiküller) radyatörün tabanına doğru çökmeye başlar. Bu kireç çökmesi sonucu peteklerde dönüş hattının boru çeperinde daralma meydana gelir.

Bu nedenle radyatörün üstünden gelen sıcak su, aşağı inerek soğumaya başlar. Bu gibi sorunlar nedeniyle merkezi ısıtma sistemlerinde öncelikle temizliği yapılmalı.

Bu işlemin ardından sorun devam ediyorsa merkezi sistem petek temizliği yapılmaya başlanmalı. Petek temizleme de kullanılan kimyasal malzemeler hem petekleri temizler hem de kireçlenmenin önüne geçer.

Merkezi sistem temizliği nasıl yapılır? Öğrenmek için buraya tıklayın.

Merkezi sistem temizliğinde dikkat edilmesi gereken diğer husus, makine ve kimyasalın niteliğidir. Uzun tesisat hattı ve yüksek katlar olduğu düşünülerek genellikle yüksek basınçlı kompresörlü petek temizleme makineleri kullanılmaktadır.

Bazı ustalarda kazan ve su deposu için sulu sistem tesisat yıkama makinaları kullanmaktadır. Bu makinalarla birlikte merkezi sistem temizleme kimyasalı kullanılır.

Özellikle toplu konutlarda merkezi sistem petek temizleme işlemi apartman personelleri tarafından yapılır. Makine ve kimyasallar yönetim tarafından temin edilerek, tüm hanelerin bu hizmetten faydalanması sağlanır. Merkezi sistemlerde bireysel temizlik çok fazla işe yaramayacak toplu bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir.

Petek temizleme makine ve kimyasalı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Toplu konutlarda yönetimden, merkezi sistem temizliği talep edebilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ