Kışın En İyi Nem Seviyesi Nedir?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Kışın En İyi Nem Seviyesi

Size bir rakam veremeyiz, çünkü evinizin içindeki ve dışındaki sıcaklığa bağlıdır. Ancak size bir aralık verebiliriz: % 30-40 arasında bir nem seviyesi, kışın en iyi nem seviyesidir.

Bu nem seviyesini ayarlamak gerçekten önemlidir. Yüksek nem pencerelerde ve duvarlarda yoğuşmalara sebep olur.  Fazla nem evlerde istenmeyen hasarlara sebep olurken, sağlığınız içinde bir tehdit oluşturur.

Yetersiz nem seviyesi de kuruluk sebebi ile hane halkının sağlığını tehdit etmektedir.

Yoğuşma Nedir? Evinize Nasıl Zarar Verebilir?

Neme Bağlı Yoğuşma Örnekleri

Sıcak olduğunda, nemli hava, yoğuşma hissedeceğiniz soğuk nesnelerle karşılaşır. Sıcak bir yaz gününde soğuk bir içeceğin tadını çıkarmayı düşünün. Birkaç dakika sonra, ılık havadan gelen su cama yapıştığından, cam ter içinde kalmış gibi görünür.

Aynı şey, pencereleriniz çok enerji verimli değilse, soğuk bir günde pencerelerinizin iç yüzeyinde gerçekleşebilir. Pencereler soğur çünkü dış ortam da ısı kaybederler. Evinizin içindeki hava sıcaktır, bu nedenle soğuk camda nem toplamak ister.

Fazla nem cam kenarlarından sızabilir. Duvarlara ve yer döşemelerinizi ıslatarak rutubete sebep olabilir. Yâda çürütebilir.

Yoğuşma genellikle sıfırın altındaki sıcaklıklarda görülür.

Dengeleme Yasası

Normalde kış aylarında evlerimizdeki hava oldukça kurudur. Bunun sebebi kombi yada kazanın iç mekanda ısı yayarken havadaki su buharını kurutmasından kaynaklanır.

Bu yüzden evlerimizin fazla kurumasını önlemek için bir nemlendirici kullanılır. Çok kuru hava ahşabın büzülmesine ve çatlamasına neden olabilir ve ailenizin gözlerini, boğazlarını, saçlarını ve cildini de kurutabilir.

Yoğuşma Hangi Hasarlara Yol Açar?

Fazla nemin Zararları

Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir.

Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir. Camlarınızda yoğuşma görürseniz, nemlendiricinizi nem seviyenizi düşürecek şekilde ayarlamayı deneyin. Bu sorunu çözmeli ve sonuçları kısa sürede görmelisiniz.

Artık çoğu ev, ısıdan tasarruf etme çabasıyla hava geçirmez şekilde inşa ediliyor. Isıyı koruyan, ancak nemin dışarı çıkmasına ve temiz havanın da içeri girmesine izin veren bir havalandırma sistemi kullanılıyor.  Bunlara ısı geri kazanım ventilatörleri veya HRV'ler denir.

Böyle bir havalandırma sistemine sahip bir evde yaşıyorsanız nem seviyesini düşünmeyiniz.

Kışın Nem Düzeyini Etkileyen Diğer Faktörler

İki aile ve evleri aynı değildir ve nem seviyenizi etkileyecek çok çeşitli faktörler vardır.

Havalandırma ve nemlendirici ayarınızın yanı sıra ayrıca:

İzolasyonunuz: Evinizin içine ve dışına hava sızması içerideki sıcaklığını değiştirebilir.

Günlük rutininiz: Duş almak ve yemek pişirmek gibi aktivitelerle nem oluştururuz. Siz ve aileniz ne kadar çok nem üretirse, evinizin nem seviyesi o kadar yüksek olur.

İkliminiz: Mevsime bağl, doğal olarak oluşan nem seviyeleri değişecektir. Evlerin çoğu dış mekân elemanlarına karşı iyi sızdırmazlığa sahipken, herhangi bir yalıtım probleminiz veya cereyanız varsa, evinize giren hava hem sıcaklığı hem de nem seviyenizi etkileyecektir.

Farklı insanlar farklı konfor seviyelerine sahiptir. % 30-40, kışın nem seviyeleri için iyi bir temel olsa da, mükemmel ortamınızı bulmak için sıcaklık ayarlama sürelerinden ve nemlendiricinizden geçmeniz gerekir.

Nem seviyemin ne olduğunu nasıl bilebilirim?

Evinizin nem seviyesini belirlemenin en iyi yolu bir higrometre kullanmaktır.

Bir higrometre (yüksek sıcaklık), havanın su buharı içeriğini ölçmek için özel olarak tasarlanmış bir araçtır.

Higrometreler yerel nalburdan yada online kanallardan satın alınabilir.

Nem Alıcısına Mı İhtiyacınız Var?

Evinizin doğru iç ortam nem seviyesini elde etmek için yardıma ihtiyacı var mı? Bizi Ara!

Ev konfor uzmanlarımız sizin için uygun olan cihazlardan bir tanesini önerecektir.

Isıtma Sisteminin Bakım ve Onarımı

Kış aylarında soğuk ve nemden korunmak için ısıtma sisteminizin düzgün ve verimli çalışması gerekmektedir. Kış başlamadan önce mutlaka kombi ve kazanların bakımı yaptırılarak petek temizliği profesyonel tesisat ustaları tarafından yapılmalıdır.

Isıtma sisteminiz çalışmaya başladığında oluşan nemi kurutacak, nemin istenmeyen hasarlı önlenmiş olacaktır.

Bu makalemde sizlere ideal nem seviyesini anlatmaa çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi bize yorum yaparak iletebilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    Ayşe

    Nem alıcı cihazlarla küf oluşumu önlenebilir mi?

    5 yıl önce

    Profil Resmi

    Kampa Destek

    Merhaba Ayşe Hanım. %100 önler diyemeyiz. Fakat nem seviyesini dengeleyeceği için küf oluşmasını da önlemeye yardımcı olacaktır.

    5 yıl önce

YORUM YAZ