Kazan Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Kazan Bakımı

Kazanınız ısıtma veya su ısıtma sisteminizin en önemli parçasıdır. Arızalandığında büyük bir şekilde sorunlara neden olabilir.

Arızalı bir kazan, yakıt maliyetini artırabilir, konforunuz azalabilir, hatta sağlığınız tehlikeye girebilir. Kazan arızalarını en aza indirmek için rutin kazan bakımı yaptırmanız gerekir.

Kazanın bakım zamanı geldiğini anlamak için aşağıdaki sebeplere dikkat edin.

1. Garip Sesler

Normalde, kazanlar oldukça sessiz çalışır. Çok fazla gürültü yapmaya başlarsa, bir şeyler yanlış gidiyor demektir.

Tıkanma, ses verme ve çarpma sesleri, pompanın veya fanın aşınmış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini gösterebilir.

Öte yandan, seslerin ıslık çalar gibi olması, kazanın su basıncının çok düşük olduğu anlamına gelebilir. Suyun ısınması yâda kaynaması eşanjörde koroyon birikintisine sebep olur.

Bir tesisat ustası kazandaki problemi bulmak için size yardımcı olabilir.

2. Duman kokusu

Karbon monoksit sızıntısı sadece kazanın işlevselliğini etkilemez aynı zamanda sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bir karbon monoksit sızıntısının belirtisi hafif dumanlı bir kokudur.

Bu koku, karbon monoksitin kendisi değildir, ancak kazanınızın düzgün şekilde yanmaması durumunda meydana gelir.

Kazanın karbondioksit sızıntısı olduğunu bilmenin bir başka yolu, kazanın alevi sarı olmasıdır. Normal bir kazan mavi aleve sahip olmalıdır. Ayrıca, kazanınızın kasası çevresinde delikler olup olmadığına bakın. Bu işaretlerden herhangi birini görürseniz hemen bir tamirciyi arayın.

Kazanınız karbon monoksit sızdırıyorsa, binadaki herkesi boşaltın. Karbon monoksit baş ağrısı, bulantı, solunum problemleri ve hatta ölüme neden olabilir.

Kazan Bakım Ustası

3. Yüksek Yakıt Maliyeti

Geçtiğiniz yıllara göre daha yüksek bir yakıt maliyetiniz varsa dikkat edin. Kazanda onarım gerektiren bir sızıntı veya başka bir sorun olabilir.

Eğer kazanınız 15 yıldan daha eski ise, kazanı yeni, daha enerji verimli bir modelle değiştirmek, ısıtma maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

4. Soğuk Bina

Okulda, hastanede ya da depoda çalışıyor olsanız da, çalışanlarınızı ve ziyaretçilerinizi rahat ettirmek için ısıtma sisteminize güvenebilirsiniz. Peki ya binanızın ısınması uzun zaman alıyorsa ya da binanızı ısıtırken bile soğuk kalıyorsa? Kazanda bir sorun var demektir.

Sorunun nedeni değişebileceğinden, deneyimli bir usta ile iletişime geçerek teknik yardım talep edin.

Muhtemelen tesisat temizliği yaptırmadığınız için radyatörlerde, sıcak su boru hatlarında, sıcak su deposunda yada sirkülasyon pompasında zamanla korozyon oluşumu meydana gelerek su geçiş hatlarını tıkamış olabilir. Su, hat boyunca rahat hareket edemediğinde soğuyacak ve ısıtma işlevini yerine getiremeyecektir.

Rutin olarak 2 yılda bir tesisat temizliği yaptırın. Kazan ve bağlı ekipmanlarını mutlaka temizletin. Profesyonel bir yardım arıyorsanız ustalarımız ile iletişime buradan geçebilirsiniz.

5. Kaçaklar

Kazan Bakımı Ne Zaman Yaptırılmalı

Bazı insanlar kazan kaçaklarının oldukça rutin olduğunu ve göz ardı edilebileceğini düşünerek hata yapar. . Ancak, bir sızıntı hızla duvarlarınıza ve zemine yayılabilir ve binanızda pahalı su hasarına neden olabilir. Kazanı rutin olarak kontrol etmelisiniz ve herhangi bir sızıntı tespit ederseniz derhal bir teknikere danışın.

Sızıntılar kazan basıncını düşürür. Düşük basınçtaki kazanlarda su miktarı az olur. Dolayısıyla istenen sıcaklığa ulaşamazsınız. Tesisatta su az olduğu için, basınçta düşük olduğu için kazana uzak yerlere su devir daimi yapılamaz.

6. Sıcak Su Eksikliği

Suyunuzun ısınmasını veya sıcak kalmasını sağlayamazsanız, sorun kazanın yanında olabilir. Kazanın termostatı, vanası, hava kilidi veya diyaframında bir sorun olabilir.

Hangi parçaların arızalı olduğunu tespit etmek ve kırık parçaları değiştirmek için bir kazan teknisyeni çağırın.

Sık karşılaşılan bir başka sorun da, suyunuzun olması gerekenden daha soğuk veya daha sıcak gelmesidir. Bu durumda, kazanınızın sirkülasyonuyla ilgili bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz.

Kazanınız suyu eşit şekilde ısıtmıyorsa eşanjör yada sirkülasyon pompasına dikkat edin. Yakında arızalanabilir.

Bu sorunlardan herhangi birini fark ederseniz, hemen profesyonel bir yardım alın. Kazanı ne kadar hızlı onarırsanız, binanızın ısıtma ve sıcak suyunu o kadar hızlı geri kazanabilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ