Isıtma Sisteminizi Kışa Hazırlamak İçin 7 İp Ucu

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Sonbaharın kendini göstermesi ile birlikte havalar serinlemeye başladı. Artık güneş daha erken batıyor, hava daha erken kararıyor.

Bu yüzden, evinizi, ofisinizi, iş yerlerinizi kışa hazırlamak ve donma hissinden korunmak için bir hafta sonunuzu ısıtma sisteminize ayırın. Yapabileceğiniz pratik 7 küçük püf nokta ile ısıtma sisteminizden verimli bir şekilde yararlanabilirsiniz.

1.Petek Temizliği Yaptırın.

Isıtma Sistemi

Petek temizliğinin önemini geçtiğimiz makalelerde ısrarla anlatmıştık. Petek temizliği yaptırıp yaptırmama konusunda kararsızsanız basit bir test yaparak bu duruma netlik kazandırabilirsiniz.

Kombinizi yada kazanınızı çalıştırın. Peteklerin sıcaklığını kontrol edin. Eğer üst taraflar sıcak alt taraflar çok soğuksa petek temizliği yaptırma vaktiniz gelmiş demektir.

Petek temizliği; petek temizleme makinaları ve tesisat ustaları tarafından yapılmalıdır. Aksi halde tam bir temizlik yapmış olmaz, ısıtma sisteminize de zarar verebilirsiniz. Ustalarımızdan yardım almak için tıklayabilirsiniz.

2.Radyatörlerin Havasını Alın.

Isıtma Sistemi

Genellikle petek temizliği yaptırdıysanız, ustalarınız peteklerin havasını alacaktır. Fakat petek temizliği yaptırmadıysanız peteklerin havasını kendiniz almanız gerekebilir.

Bu işlem oldukça kolaydır ve ücret ödemenize gerek kalmadan kendiniz yapabileceğiniz bir işlemdir.

Radyatörlerin havasını almak, radyatörlerin sıcak kalmasını sağlar. Aynı zamanda radyatörlerin verimliliğini arttırarak enerji faturalarından tasarruf etmenizi sağlar.

Her yıl düzenli olarak peteklerin havası alınmalı, tesisatta eksilen su yeniden eklenmelidir.

3.Kombi Kazan Bakımını Yaptırın.

Özellikle kombiler her yıl mutlaka bakım isteyen cihazlardır. İçerisinde bulunan hassas malzemelerin eksiklikleri tespit edilerek giderilmelidir.

Aksi halde soğuk bir kış gününde, hiç beklemediğiniz bir anda kombiniz arıza yapabilir. Hem soğukta hem de ciddi bir masraf yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Kazanlarda rutin olarak temizlik ve bakımları yapılmalıdır.

4. Boru Hattını Kontrol Edin.

Isıtma Sistemi Boru Bakımı

Isıtma sistemlerinde sıcak su radyatör ve çeşmelere boru hatları vasıtasıyla taşınır. Dolayısıyla boruların bakımı da önemlidir.

Özellikle yüksek katlı binalarda zemine yakın konumdaki borular kışın donma eğilimi gösterebilirler. Bu durum hem ısı kaybına neden olur hem de sıcak suya erişmenizi engeller.

Borularınıza köpük kaplama yaptırabilirsiniz ya da Krozyon ve Donma Önleyici, Tesisat Antifirizi kullanabilirsiniz.

5. Pencere ve Kapıları Kontrol Edin.

Isıtma Sistemi Kapı Pencere İzolasyonu

En çok ihmal edilen detay pencere ve kapıların İşlevselliğinin kontrol edilmesi. Soğuk hava dalgaları boş buldukları her alandan evinize sızabilir.

Siz ne kadar yakıt tüketirseniz tüketin sürekli bir soğuk hava akışına maruz kalıyorsanız yeterince ısınamazsınız. Pencerenizin lastikleri gevşediyse pencere lastiklerini değiştirebilirsiniz.

Aynı durum kapılar içinde söz konusudur. İzolasyon bantı geçici bir çözüm olabilir.

6. Radyatör Vanalarını Kontrol Edin.

Isıtma Sistemi İzaolasyon

Özellikle eski tesisatlarda radyatör vanaları zamanla işlevselliğini yitirir. Ne tam açılır, ne tam kapanır, bazen sızdırmalara da yol açabilir.

Bu gibi durumlarda radyatör vanalarını değiştirme vakti gelmiş demektir. Eğer bazı odalarınız fazla bazı odalarınız az ısınıyorsa termostatik radyatör vanası almayı düşünebilirsiniz.

7. Elektriğinizi kontrol edin.

Isıtma Sistemi Elektrik Hattı

Kışın bir başka yaygın sorun, yılın en karanlık ve en soğuk aylarında ideal olmayan elektrikle ilgilidir. Kış gelmeden önce evinizin sigorta kutusunu ve kablolarını kontrol etmek için tescilli bir elektrik teknisyeni ile iletişime geçin.

Özellikle elektrikli ısıtıcılar kullanıyorsanız atlanmaması gereken bir detay olduğunu hatırlatırız.

Umarım bu blogum faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarımızda  paylaşarak diğer arkadaşlarınızın da faydalanmasını sağlayabirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak iletiniz.

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    yusuf

    mükemmel bir yazı

    5 yıl önce

YORUM YAZ